Kertészkedni örömteli tevékenység minden évszakban

Szerző: ovititkar

2021.12.02.

 

Óvodai programunkban kiemelt a környezeti nevelés, a környezet védelemére nevelés. Örökös Zöld Óvoda címmel rendelkezünk, 2017 óta az Oktatási Hivatal Bázisintézménye vagyunk. 2018. évtől pedig, Óvodakert Mentori feladatokat is ellátunk.
2012-ben az óvoda épületének korszerűsítésével egyidejűleg elkezdtük az udvar tudatos, strukturált átalakítását is.  Próbálunk olyan tereket létrehozni, hogy legyen hely a szabad mozgásra, játékra, a pihenésre, vizsgálódásokra és a kerti tevékenységekre egyaránt.
A környezettudatos magatartásformák kialakításának alapja a sok-sok gyakorlati tapasztalat, a környezethez való pozitív érzelmi kötődés.   Ennek megvalósulását segítjük elő óvodánkban azáltal, hogy a kerti munkát megismertetjük a gyermekekkel, őshonos fajokat, gyógy- és fűszernövényeket termesztünk, biogazdálkodást folytatunk. Kertünk gondozása során a gyermekek azt is megtapasztalják, hogy nincs hasznos és káros élőlény.

A szabadban megtapasztaltuk az évszakváltás jeleit, amikor udvarunk fái őszi színekben pompáztak. Az avar nem kevés munkát adott erre az időszakra.  A nyáron árnyékot adó fák lehullott lombját szorgos kezek gereblyézték össze. Jó játék volt a felhalmozott levelekben hempergőzni, a kupacokat átugrálni. A csodás színű levelekkel csoportszobáinkat is díszítjük.

    

 

 

 

 

 

 

A kerti növényeink gondozása is rendszeres tevékenységünk, ami a különböző évszakokban eltérő feladatokat jelent számunkra.
Betakarítottuk a beért terméseket, a keletkező növényi hulladékot pedig a komposztálóba gyűjtöttük. Az ágyásokban fellazított talajba ültettük el a szülőktől kapott eperpalántákat.

 

 

 

 

 

 

 

Kertünk terméseit próbáljuk minél változatosabb formában felhasználni, fogyasztjuk őket frissen és különböző tartósítási eljárásokat is kipróbáltunk.

 

 

 

 

 

 

A napraforgó magjainak kipergetésével pedig a téli madáretetésre készülünk fel. Tavasz közeledtével a kerti ágyások előkészítése, magvak vetése, palántázás és a kerti növények gondozása történik a gyerekekkel közösen.

 

                                                                                                                                                                                                        Jagaditsné Bajczi Erika                                                                                                                                                                                                    óvodapedagógus, környezeti nevelő

Talán ezek a cikkek is tetszenek

Akikre büszkék vagyunk

Akikre büszkék vagyunk

A Poppe + Potthoff Hungária Kft. által negyedik alkalommal meghirdetett „Mentsd meg a madarakat! Óvd a természetet!...

„A tengerek urai- Kalóz projekt”

„A tengerek urai- Kalóz projekt”

Március hónapban a Víz Világnapjához kapcsolódó „Kalóz projekt” keretében tovább bővítettük a gyermekek ismereteit a...

Kapcsolat

Nyitvatartás rendje: Hétfőtől péntekig 5:00-tól 17:00 óráig

Óvodavezető-helyettes: Magyar Éva

8400 Ajka, Béke u. 6/A

+36 88/508-140

hetszinviragajka@gmail.com

Kapcsolódó oldalak

Ajka Városi Óvoda

Vizikék Óvoda

Katica Óvoda

Zöldikék Óvoda

Patakparti Óvoda

Szivárvány Óvoda

Szeretettel várjuk óvodánkban!