Óvodánkról

Az Ajka Városi Óvoda intézményegysége, nevét arról kapta, hogy Ajkán a Torna-patak partján, egy lakótelep közepén található, közel a városközponthoz, csendes környezetben. Az óvoda udvara nagy zöld területtel, KRESZ parkkal rendelkezik, amely változatos mozgásra ad lehetőséget.

Az intézmény 1980. szeptember 01. óta működik, jelenleg 7 csoporttal (közel azonos életkorú csoportok szervezésével).

Mindennapjaink az óvodában színesek, élményt nyújtóak, amiből nem hiányzik a jókedv és a vidámság, ahol a gyerekek átélhetik a tevékenységeik örömét.

Hangsúly az egyéni fejlesztésen

Szakmai tudásunkat folyamatosan gyarapítjuk és az óvoda valamennyi dolgozója együttműködik a minőségi nevelőmunka megteremtésében.

A gyerekek egyéni fejlesztését az óvodapedagógusok végzik, szükség esetén gyógypedagógus, logopédus segítségével.

Óvodánk családias légkörű, a csoportszobák, barátságosak, esztétikusan berendezettek. Napirendünk rugalmas és tág időkereteket biztosít a játékra, a különféle tevékenységekre, az egyéni képességfejlesztésre, tehetséggondozásra. A fejlődés, a fejlesztés legfőbb eszközének és megvalósulási módjának a játékot tekintjük.

Rendszeres programok

A gyerekekkel rendszeresen látogatunk bábszínházba, kiállításokra, könyvtárba, múzeumi foglalkozásokra.

Tornaszobánkban a sokféle torna- és játékeszközök segítik a gyermekek mozgásfejlesztését. Az óvodások a szülők igényeinek megfelelően úszás-, korcsolya-, angol nyelvi foglalkozásokon és szabadidős programokon vehetnek részt (népitánc, aerobic, kutya terápia, Bozsik program keretében óvodai foci).

A gyermekek mindennapjait a Boldogság órák, az Ovi -zsaru program, a Játék öröm foglalkozások és különféle projektek, innovációk színesítik. Az erdei óvodai program keretében a gyerekek a Hubertus Erdei iskolában ismerkednek az erdő növény és állat-világával, a természetvédelemmel. A programot vidám kirándulások, játékok, akadályversenyek gazdagítják.

Az 5-6-7 éves korosztály számára a tehetséggondozás a Kreatív Kezek Tehetségpontban valósul meg. Célja a kimagasló vizuális képességekkel, finommotorikával és színérzékkel rendelkező tehetségígéretes gyermekek felismerése és támogatása a néphagyomány és a művészetek eszközeivel.

Pedagógiai program

Az Ajka Városi Óvoda valamennyi óvodájában közös Pedagógiai Program alapján végezzük nevelőmunkánkat, ahol központi helyet kap a játék, az anyanyelvi nevelés és a külső világ tevékeny megismerésére nevelés.

Óvodai ünnepeink, rendezvényeink meghittek, gyermek-közeliek és az ünnepeknek, évszakoknak megfelelő néphagyományok, különböző kézműves technikák is előtérbe kerülnek.

Innovációink, jó gyakorlataink: Moped program, Buksi-suli, Jobb Veled a világ- Boldogságóra program, Jel-nyelv, Így tedd rá! program.

Elnyert címeink: Oktatási Hivatal Bázisintézménye, Örökös Boldog Óvoda, Biztonságos Óvoda, Örökös Zöld Óvoda, Madárbarát Óvoda.

Segítjük a szakszolgálatok és családsegítő központok, partnereink feladatait, a rászoruló gyermekek ellátását, mentális egészségük megóvását.

Nemzetközi pályázataink

1.Erasmus +„Act together – be creative!” 2014-2016 Külföldi partnereinkkel a művészeti nevelés és tánc témában dolgoztunk 2 évig, jelenleg 2021-ig a pályázat fenntartása történik.

2. ERASMUS + KA1 „Köznevelési intézmények munkatársainak mobilitása” – angol nyelvi nevelés az óvodában.

Elképzeléseink megvalósítását a „Kreatív Gyermekekért Alapítvány” segíti, amelyet 1996-ban hoztunk létre. Célja a gyerekek fejlődéséhez, alkotó tevékenységeihez, pedagógiai célkitűzéseink megvalósításához szükséges tárgyi eszközök fejlesztése, programok megvalósítása, játékok beszerzése.

Kiemelkedően fontosnak tartjuk a családokkal való őszinte, nyílt, bizalmon alapuló nevelést, mert ez segítheti a gyermekek harmonikus fejlődését.

Kapcsolat

 Nyitvatartás rendje: hétfőtől péntekig 5:00-tól 17:00 óráig

Óvodavezető-helyettes: Kaposiné Kundermann Lívia

8400 Ajka, Béke u. 33.

+36 88/508-040

patakpartiajka@gmail.com

Kapcsolódó oldalaink

Ajka Városi Óvoda

Hétszínvirág Óvoda

Katica Óvoda

Vizikék Óvoda

Zöldikék Óvoda

Szivárvány Óvoda

Szeretettel várjuk óvodánkban!