Irka-Firka tehetségműhely

2021.05.27.

 

Az „Irka-firka” Térbeli- vizuális Tehetségműhely 2015-16-os nevelési évben kezdte meg működését a CSISZOLATLAN GYÉMÁNTOK regisztrált tehetségpont keretén belül, amely mára már kiváló tehetségponttá vált.
Célja:
A kimagasló vizuális képességekkel, finom motorikával és színérzékkel rendelkező tehetségígéretes gyermekek felismerése és támogatása a művészetek eszközeivel. A tehetséggondozó program keretében a feladataink, hogy fejlődjenek a gyermekek finom motoros képességei, kreativitása, vizuális észlelése (alaklátás, formaészlelés), esztétikai érzéke és fogékonysága, síkbeli tájékozódása, ismerkedjenek meg új technikai megoldásokkal, művészi alkotásokkal.
A műhelymunkák során a gyerekek különböző ábrázolási technikákkal ismerkedtek, ismerkednek meg:

  • a papírmunkák közül a papírhajtogatás alapjaival, szalvétatechnikával, mozaiktechnikával, csipke-szurka technikával, viaszkarcolással, képalakítás során gyakoroltuk a vágás, ragasztás technikáját, valamint a mandalaszínezést, festést
  • a textilmunkák során készítettek a gyerekek rongybabát, különböző textilképeket festéssel, vágással, ragasztással, ismerkedtek a batikolás (textil és papírbatik) technikájával,
  • a fonalak felhasználási lehetőségei közül a fonalgrafikával,
  • a népi kismesterségek közül a szövés, (a szarvacskával történő) fonás technikájával,
  • az üvegfestéssel.

Az idei nevelési évben eddig a textilfestés, üvegfestés, szalvétatechnika, viaszkarcolás technikákat alkalmazták a gyerekek alkotó munkáik során.
Részt vettek három rajzpályázaton, ezek közül „A Mikulás éjszakája” címmel meghirdetett pályázaton két gyermek az első és második díjat nyerte el.

Tehetségműhelyünk szoros kapcsolatban állunk a Városi múzeummal, az Ajkai Művészeti Egyesülettel. A tehetségpont által szervezett tehetségtáborokban vettünk részt, ahol a gyermekek különböző alkotó tevékenységekben próbálhatták ki magukat, tapasztalatot szereztek arról, hogyan készül el egy szobor, festmény, agyagfigura.

A foglalkozások mindig jó hangulatban telnek, a gyerekek már várják az alkalmakat, hogy kiteljesedjenek az alkotó munkában.

              Aranyné Tóth Ildikó
óvodapedagógus,  tehetségműhely vezető

 

Talán ezek a cikkek is tetszenek

Akikre büszkék vagyunk

Akikre büszkék vagyunk

A Poppe + Potthoff Hungária Kft. által negyedik alkalommal meghirdetett „Mentsd meg a madarakat! Óvd a természetet!...

„A tengerek urai- Kalóz projekt”

„A tengerek urai- Kalóz projekt”

Március hónapban a Víz Világnapjához kapcsolódó „Kalóz projekt” keretében tovább bővítettük a gyermekek ismereteit a...

Kapcsolat

Nyitvatartás rendje: Hétfőtől péntekig 5:00-tól 17:00 óráig

Óvodavezető-helyettes: Magyar Éva

8400 Ajka, Béke u. 6/A

+36 88/508-140

hetszinviragajka@gmail.com

Kapcsolódó oldalak

Ajka Városi Óvoda

Vizikék Óvoda

Katica Óvoda

Zöldikék Óvoda

Patakparti Óvoda

Szivárvány Óvoda

Szeretettel várjuk óvodánkban!