„Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség!”

2020.11.06.

A Patakparti óvoda Mazsola csoportjában, 2020. szeptember 28. és október 2. közötti projekt hét Sajó Sándor idézetét kapta címül. Ez idő alatt megünnepeltük a Magyar Népmese Napját és a Zene világnapját is.

A projekt céljaként tűztem ki, hogy a csoportba járó gyerekek ismeretei bővüljenek a magyar népmesékről, népzenékről és a hungarikumokról, valamint erősítsük bennük az összetartozás érzését. A projektet megelőzően tájékoztattam a szülőket a tervezett tevékenységekről, amiben maximálisan támogattak, biztosítottak segítségükről.

                     

Az egy hét alatt megismerkedtünk néhány hungarikummal. Készítettünk plakátot a hungarikumokról készült képekből, kalocsai mintát festettünk papírtányérra, „Otthon, édes otthon” feliratú táblát színeztek a gyerekek – amelyhez saját maguk sodorhatták az akasztót, a kötélsodrás népi kézműves technikájával. Kóstolót kaptak Gyulai kolbászból, Termelői Akácmézből, Kürtös Kalácsból, a bátrabbak kipróbálták a Piros Aranyat is. A projekt zárásaként Dobos tortát kaptunk a szülőktől. Gyűjtőmunkával kiállítást szerveztünk a csoportban, amibe a szülők is bekapcsolódtak. Csoportunkba érkezett Béres Csepp, Mohácsi busóálarc, Herendi porcelán, Kalocsai hímzés, Kalocsai paprika őrlemény, valamint egy hungarikumoknak járó emléklap a Magyar Védőnői Szolgálat egyik dolgozójától.

         

Szeptember 30-án a Magyar népmese napján elkészítettük az ünnepi plakátunkat, IKT eszközök segítségével magyar népmeséket néztünk és furulyaszóval felvezetve meséltem a gyerekeknek. Meseválasztásaim tudatosak voltak. Szeptember 29-én a Mihály napi vásárokhoz kapcsolódva Mátyás király kutyavásárának történetét meséltem a gyerekeknek, a Zene világnapján A furulyavásár című magyar népmesét hallgathatták meg előadásomban, a többi napon pedig hungarikumokhoz köthető meséket báboztunk, meséltünk a gyerekeknek. Ezek által bővült szókincsük, megismerkedhettek népmesei fordulatokkal, mondásokkal.

Október elsején a Zene Világnapja alkalmából magyar népzenét, és a hungarikumok közé tartozó 100 Tagú Cigányzenekar muzsikáját hallgattuk. Ritmusjátékokat játszottunk, kipróbálhatták a gyerekek a csoport hangszereit (triangulum, csörgődob, rumbatök, kasztanyetta, cintányér, stb.). Megismerkedtünk a Táncház módszerrel, az óvoda néptánc csoportjától kölcsönzött szoknyákban, kalapokban táncoltunk, Így tedd rá!-s játékokat játszottunk. A gyerekek nagy élvezettel vettek részt a néptánc elemekkel való ismerkedésben, többen kedvet kaptak a délutáni foglalkozáshoz is.

 

 

 

 

A hét zárásaként, mozgásos tevékenységünk során egy varázslatos akadálypályán haladhattak végig, amely egy jelképes „bandukolás” volt Magyarország területén. Felkapaszkodtunk az Északi-középhegységre, egyensúlyoztunk a Budát és Pestet összekötő hidakon, átúsztuk a Balatont és bebújtunk a cseppkőbarlangok szűk járataiba.

A gyerekek a hét végére temérdek új ismerettel gyarapodtak, a szülők visszajelzései szerint ki sem fogytak az otthoni élménybeszámolókból. Állíthatom, hogy nem csak a csoportba járó gyermekek, de a családok, és mi is csodálatos egy hetet töltöttünk országunk felfedezésével, néphagyományunk megismerésével.

Bali Mónika
óvodapedagógus

Talán ezek is tetszhetnek…

Halloween party az óvodában

Halloween party az óvodában

Amikor idegen nyelvet tanítunk, nem kizárólag kommunikációra kell gondolni, hiszen a nyelv oktatásához hozzá tartozik...

Kapcsolat

 

Nyitvatartás rendje: hétfőtől péntekig 5:30-tól 17:00 óráig

Óvodavezető-helyettes: Kaposiné Kundermann Lívia

8400 Ajka, Béke u. 33.

+36 88/508-040

patakpartiajka@gmail.com

Kapcsolódó oldalaink

Ajka Városi Óvoda

Hétszínvirág Óvoda

Katica Óvoda

Zöldikék Óvoda

Vizikék Óvoda

Szivárvány Óvoda

Szeretettel várjuk óvodánkban!