Beszoktatás, beilleszkedés vírushelyzet idején a Szivárvány csoportban!

2020.11.06.

Örömmel és várakozással telve szerveztük meg augusztus 18-án a 2020-2021 nevelési évre felvett kiscsoportos gyerekek szülei részére a szülői értekezletet.

A megszervezése kapcsán több tényezőt is figyelembe kellet venni. Először is a köznevelésért felelős helyettes államtitkár úr tájékoztató levelét, valamint a 2020/2021. tanév megkezdésére és lebonyolítására vonatkozóan a köznevelési intézmények részére összeállított részletes intézkedési tervet. Az óvodavezető írásos utasítását.

Elkerülhetetlen volt a maszk viselése és a távolságtartás betartása.

Mindezeket figyelembe véve szerveztük meg a kiscsoportos alakuló szülői értekezletet. Az óvodavezető helyettes elmondta azokat a szabályokat, feltételeket, melyeket az óvodalátogatás folyamán be kell tartani a szülőknek.

Ezt követően a beszoktatással és beilleszkedéssel kapcsolatban nyújtottam tájékoztatást.

A beszoktatás a kicsinek és a szülőnek is nehéz, mégis elkerülhetetlen időszak. A szülők elfogadták, hogy a vírushelyzet miatt nem lehet szülős beszoktatást tartani. Néhány tanáccsal igyekeztem segíteni őket, hogy hogyan készítsék fel gyermeküket az óvodai életre. Beszélgessenek gyermekükkel sokat, mondják el neki az ő nyelvén, hogy miért kell óvodába járnia. Újra és újra biztosítsák őt arról, hogy a nagyon szeretik. Reggelente elköszönéskor ne próbáljanak elmenekülni, hanem búcsúzzanak el, és minden alkalommal mondják el a kicsinek, hogy aznap mikor és ki fog érte jönni az óvodába.  Hozhat a gyermek valamit magával otthonról, ami biztonságot jelenthet számára. Az óvodakezdés nem csak a gyermeket, de a szülőket is megviseli. El kell tudnunk fogadni az új helyzetet és elengedni a gyermeküket.

Kis csoportokban a szülők megtekintették a csoportszobát, mosdót, öltözőt ahova gyermekük járni fog. Igyekeztem minden felmerülő kérdésre megfelelő választ adni és megnyugtatni a szülőket, hogy gyermekük támogató, együttműködő, szerető közösségbe érkezik. Megbeszéltük, hogy ki mikor, mennyi ideig és milyen formában jöhet ismerkedni az óvodával az óvodakezdés előtti napon. Ez alkalommal szekrényt választottak és néhány dokumentumot töltöttek ki, amíg a gyermekek ismerkedtek a csoporttal, a játékokkal és az éppen ott tartózkodó gyermekkel és felnőttel.

A köznevelési törvény értelmében Szeptember 1-től minden három éves gyermeknek óvodába kell járni-a – így az augusztusi szülői értekezleten megbeszéltek szerint szeptember 1-én valamennyi csoportunkba beíratott gyermek megkezdte az óvodai életet. Az első szeptemberi munkanapon 23fő volt jelen, majd a létszám következő nap 1 fővel növekedett és a hónap végére megérkezett a 25. gyermek is. Betartottuk a fokozatosság és az egyéni bánásmód elvét, valamint a vírushelyzetből adódó feladatokat.

A beszoktatás folyamatában, együtt a csoportban dolgozó felnőttekkel: a nyugdíjas óvodapedagógus, a pedagógiai asszisztens és a dajka nénivel segítjük a gyerekek közösségbe történő beilleszkedését.

A gyermekek az első napon a szülők nélkül 1.5-2 órát a második napon már hosszabb időt töltöttek a szüleik nélkül a csoportban. A gyermekek egyéni szükséglete és érzelmi állapota alapján emeltük az óvodában tartózkodás időtartamát.

A beszoktatásnál különösen fontos az egyéni bánásmód. Az első napokban kézhez kapott kitöltött szülői interjú és az első látogatás alkalmával történt rövid beszélgetés jó alapot adott a gyermek szokásairól, arról, mit szeret játszani, és hogyan viselkedik különböző helyzetekben. Így a beszoktatás során olyan játéktevékenységekre hívjuk a gyermekeket, amit velünk is szívesen játszanak az anyukájuk helyett. Biztosítjuk számukra a családias légkört. Megismerkedtek a mosdó, öltöző és közvetlen környezetükkel. Nagyon szeretnek az udvaron tartózkodni, mászókázni, homokozni és önfeledten mozogni.

A tevékenységek során sok mesét, verset, mondókát, éneket hallhatnak és tanulhatnak a csoportban dolgozó óvó néniktől.

Egy hónap telt el a gyermekek beszoktatásából és úgy tapasztaljuk, hogy a gyermekek reggelente jókedvűen, mosolygósan, vidáman érkeznek, és jól érzik magukat nálunk.

A szülők együttműködőek, érdeklődőek, folyamatosan viselik a maszkot, fertőtlenítik a kezüket, ha belépnek az óvodába és általában igyekeznek minél hamarabb elhagyni az óvoda épületét.

Németh Sándorné

Óvodai szakértő, mester – óvodapedagógus

Talán ezek is tetszhetnek…

Halloween party az óvodában

Halloween party az óvodában

Amikor idegen nyelvet tanítunk, nem kizárólag kommunikációra kell gondolni, hiszen a nyelv oktatásához hozzá tartozik...

Kapcsolat

 

Nyitvatartás rendje: hétfőtől péntekig 5:30-tól 17:00 óráig

Óvodavezető-helyettes: Kaposiné Kundermann Lívia

8400 Ajka, Béke u. 33.

+36 88/508-040

patakpartiajka@gmail.com

Kapcsolódó oldalaink

Ajka Városi Óvoda

Hétszínvirág Óvoda

Katica Óvoda

Zöldikék Óvoda

Vizikék Óvoda

Szivárvány Óvoda

Szeretettel várjuk óvodánkban!