Óvodakerti „jó gyakorlat” átadása

2022.10.25.

Óvodai Programunk egyik kiemelt területe a környezet szeretetére és védelmére nevelés, Örökös Zöld Óvodaként és az Iskolakertekért Alapítvány mentor óvodájaként örömmel osztjuk meg tapasztalatainkat az érdeklődő kollégákkal. 2022. október 17-én, a zalakomári óvoda alkalmazotti közössége látogatott el hozzánk. A jó gyakorlatunk továbbadásán túl célunk az Iskolakert hálózatán belüli intézmények közötti kapcsolat alakítása, a természetalapú tanulás, a környezettudatosság iránti elköteleződés elmélyítése.

A vendégeket Ráczné Németh Csilla óvodavezető köszöntötte, s bemutatta az Ajka Városi Óvoda intézményeit, működésük jellegzetességeit. Magyar Éva óvodavezető helyettes a Hétszínvirág Óvodában folyó szakmai munkáról beszélt. Ezután Jagaditsné Bajczi Erika az óvodakerti tevékenységeken keresztül mutatta be a vendégeknek, hogy milyen módon közvetítjük a Pedagógiai Programban megfogalmazott értékrendet.

              

A kötetlen beszélgetés során kiderült, hogy bár a két óvoda adottságai különbözőek, az óvodakert által kínált fejlesztési lehetőségeket mindkét nevelőtestület fontosnak tartja.

Az óvodáskorú gyermekekben pozitív érzelmi viszony alakul ki a környezet iránt, ha minél több alkalmat biztosítunk számukra az aktív cselekvésre, élményszerzésre. Megosztottuk tapasztalatainkat arról, hogyan alakítottuk ki a többfunkciós kertünket, milyen korszerű tanulásszervezési eljárásokat alkalmazunk. Egyetértettünk abban, ha úgy szervezzük meg a kerti munkát, hogy azt a gyermekek játéknak élik meg, akkor szinte észrevétlenül tanulják meg a természet iránti pozitív érzést. Mindkét közösség célja, hogy minél több gyermeknek átadhassuk a kertészkedés szeretetét. A délelőtti program az óvodakert bejárásával zárult.

Délután a zalakomári óvoda alkalmazotti közössége a Csingervölgyi Vadasparkban egy erdőpedagógiai foglalkozáson vett részt.

 

                                                           Jagaditsné Bajczi Erika
óvodapedagógus, környezeti nevelő

Óvodás

Ovis csoport

Óvoda

Óvodapedagógus

Lépjünk kapcsolatba!

Címünk: 8400 Ajka, Béke u. 6/A

Telefon: (06) 88/508-140

Email: ovodaajka@gmail.com

Óvodai ügyintézés: H-P: 8:00 - 16:00 óráig