„Komposztünnep az óvodában” Sikeres szakmai nap a Hétszínvirág Óvodában

2020.10.29.

2020. október 21-én online formában valósult meg az Ajka Városi Óvoda „Zöld Óvoda – Élhetőbb Jövő” jó gyakorlatának bemutatása. A Zöld Jeles napok almodulból a „Komposztünnep az óvodában” téma feldolgozását ismerték meg az érdeklődők, mellyel hozzájárultunk más köznevelési intézmények szakmai fejlesztő tevékenységének segítéséhez. Sajnos a COVID 19 járvány miatt, az Oktatási Hivatal által kiadott rendelkezéseket figyelembe véve a megvalósítás online formában történt, a Google Meet rendszeren keresztül.

A szakmai nap fő célkitűzése egy olyan pedagógiai-módszertani rendszer bemutatása volt, amely a környezeti nevelés komplex módon történő megvalósításának elméletét és gyakorlatban történő alkalmazását mutatja be az óvodakertben végzett tevékenységeken keresztül. Útmutatás arra, hogyan valósítható meg a helyi adottságokat kihasználva az óvodakert kialakítása és az óvodakert gondozása. A szakmai nap bemutatta hogyan valósítható meg a program a gyakorlatban, a közös élményszerzésre, cselekedtetésre fektetve a hangsúlyt, a gyermekek életkori, egyéni adottságait és képességeit figyelembe véve, korszerű pedagógiai módszerek alkalmazásával.

A délután 14 órakor kezdődő szakmai napra bekapcsolódó kollégákat, Ráczné Németh Csilla óvodavezető köszöntötte, bemutatta az Ajka Városi Óvodát, majd Magyar Éva bázisintézményi koordinátor beszélt a „Zöld Óvoda – Élhetőbb Jövő” jó gyakorlat jellemzőiről. Ezt követően Jagaditsné Bajczi Erika óvodapedagógus, környezeti nevelő vette át a szót és első prezentációjában a Hétszínvirág Óvodát, annak óvodakertjét mutatta be. Második PowerPoint előadásában az évszakokhoz kapcsolódó óvodakerti tevékenységeket mutatta be. A továbbiakban a résztvevők egy 30 perces videofelvételt nézhettek meg arról, hogy hogyan valósul meg a gyakorlatban a környezeti nevelés, kiemelten a komposztálás az őszi időszakban a Nefelejcs csoportba járó gyermekekkel. Lehetőség volt közben folyamatosan kérdezni, hozzászólni a felületen. A zárszót követően minden érdeklődőnek elküldésre kerültek a felhasznált szakmai anyagok listája, linkje.
Az elégedettség mérése kérdőív formájában történt. A visszajelzések alapján elmondható, hogy tartalmas, színvonalas szakmai napot tudhatunk magunkénak.

Magyar Éva
Bázisintézményi koordinátor

Óvodás

Ovis csoport

Óvoda

Óvodapedagógus

Lépjünk kapcsolatba!

Címünk: 8400 Ajka, Béke u. 6/A

Telefon: (06) 88/508-140

Email: ovodaajka@gmail.com

Óvodai ügyintézés: H-P: 8:00 - 16:00 óráig