„Gyúrd, dagaszd a kenyeret, tekenőbe kelesztgesd…”

2020.11.18.

 – Mihály-napi cipósütés a Napsugár csoportban

Az Aratás- betakarítás időszaka is nagyon sok izgalmas tevékenységet tartogat a gyerekeknek. A természetsarkunkban már szeptember eleje óta ott van „kévébe” rakva a gabona, amit Mihály napjáig feldolgozunk. A kalászokat levágjuk, a gabona szárát eltesszük és az adventi időszakban felhasználjuk a kis Jézus jászolába téve.

Mindent magunk csináltunk, csépeltük, válogattuk a pelyvától, a csoportszobában található konyhai malmunkon őröltük, szitáltuk és Mihály napján – idén első alkalommal- cipót sütöttünk belőle. Már korán reggel a szépen megterített asztalból, a kis köténykék szék hátára helyezéséből és a hozzávalók asztalon sorakozásából sejthették a gyerekek, hogy valami érdekes dolog készülődik, alig várták, hogy neki lássunk a munkának. A tészta összeállításában és dagasztásban minden kisgyermek szívesen és aktívan vett részt. Két kezünk és szívünk  melegével,  kedves dalocskákkal, mondókákkal növesztgettük a kis cipónkat. Vendégünk volt Lídia néni, a Katica csoport dajka nénije, aki régebben a kenyérgyárban dolgozott pékként, így nagyon sok érdekes dolgot láthattak-hallhattak a gyerekek tőle a kenyérsütés rejtelmeiről. Különleges fonási technikákat mutatott meg a gyerekeknek, akik érdeklődve figyelték és alig várták, hogy sütés után megkóstolhassák a friss, ropogós kenyérkét.

 

 

Frissen facsart gyümölcslevet  és zamatos szőlőt fogyasztottak hozzá és boldogan zengedezték a jól ismert asztali áldásunkat:
„Föld, te adtad ezt nekünk,
 Nap, te érlelted nekünk.
Nap, te kedves, Föld, te kedves,
azt, mit ma ehetünk
néktek köszönhetjük!
Jó étvágyat kívánunk!”

A délutáni hazamenetelkor mindegyikük boldogan kínálta meg szüleit a fonott kosárban ízlésesen tálalt kenyér-falatkákból.
Ez egy nagyon jól átlátható folyamat volt a gyerekek számára, közvetlen tapasztalással, hogy miből lesz a mindennapi kenyerünk.

Bertalanné Poór Beáta, Tóth Balázsné

óvodapedagógusok

Óvodás

Ovis csoport

Óvoda

Óvodapedagógus

Lépjünk kapcsolatba!

Címünk: 8400 Ajka, Béke u. 6/A

Telefon: (06) 88/508-140

Email: ovodaajka@gmail.com

Óvodai ügyintézés: H-P: 8:00 - 16:00 óráig